Potrawa kuchni katolickiej... 👼🙏😇
Ogórki po watykańsku inaczej zwane papieskimi, to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak bardzo popularnymi ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi.
Składniki:
4-5 kg ogórków
3 łyżki soli
375 ml wody - 1/5 szklanki
0,5 l octu
500-600 g cukru
1 duża garść rodzynek
12-15 ziarenek pieprzu
4-5 (lub nawet 7) ząbki czosnku
około 2 łyżeczki nasion kopru
Przygotowanie:
1. Wszystkie ogórki należy dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa posolić i odstawić na 2 godziny, aby zmiękły i puściły wodę.
2. W tym czasie szykujemy słoiki i zakrętki. Na tę ilość ogórków powinno wystarczyć 4-5 sztuk dużych litrowych słojów. Najlepiej nie tylko je wymyć, ale i wyparzyć, a potem bardzo dokładnie wysuszyć.
3. Po dwóch godzinach odlewamy zgromadzoną w ogórkach wodę i bierzemy się za szykowanie zalewy. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę z octem i cukrem.
4. Pokrojone w ćwiartki ogórki należy włożyć ciasno do słoików. Dodatkowo do każdego słoja wrzucić też po 1 łyżce rodzynek 1 ząbku czosnku, 3 ziarenka pieprzu i pół łyżeczki nasion kopru.
5. Do wypełnionych słoików należy wlać gorącą zalewę i od razu mocno zakręcić pokrywki, włączyć piekarnik na 120 stopni i pasteryzować przez około 5 minut.
6. Wyjąć słoiki z piekarnika i odwrócić do góry nogami odstawiając je w zacienione miejsce.
7. Po trzech dniach ogórki papieskie są już gotowe.
Smacznego!
Jeżeli dla niektórych mogą się wydawać za mało katolickie - polecamy też ogórki i rosół na wodzie święconej. Zjeść takie smakołyki, to tak jakby poświęcić cały przewód pokarmowy bez udziału księdza! 😄
Przeczytaj przepisy TUTAJ.
Można też przekąsić sobie jedyny w swoim rodzaju przysmak watykański - zobacz TUTAJ.
Alleluja i do tyłu! 😄
Komentarze
Prześlij komentarz