Ogórki watykańskie - przepis

Potrawa kuchni katolickiej...  👼🙏😇

Ogórki po watykańsku inaczej zwane papieskimi, to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak bardzo popularnymi ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi. 


Składniki:


4-5 kg ogórków

3 łyżki soli

375 ml wody - 1/5 szklanki

0,5 l octu

500-600 g cukru

1 duża garść rodzynek

12-15 ziarenek pieprzu

4-5 (lub nawet 7) ząbki czosnku

około 2 łyżeczki nasion kopru


Przygotowanie:


1. Wszystkie ogórki należy dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa posolić i odstawić na 2 godziny, aby zmiękły i puściły wodę.

2. W tym czasie szykujemy słoiki i zakrętki. Na tę ilość ogórków powinno wystarczyć 4-5 sztuk dużych litrowych słojów. Najlepiej nie tylko je wymyć, ale i wyparzyć, a potem bardzo dokładnie wysuszyć. 

3. Po dwóch godzinach odlewamy zgromadzoną w ogórkach wodę i bierzemy się za szykowanie zalewy. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę z octem i cukrem.

4. Pokrojone w ćwiartki ogórki należy włożyć ciasno do słoików. Dodatkowo do każdego słoja wrzucić też po 1 łyżce rodzynek 1 ząbku czosnku, 3 ziarenka pieprzu i pół łyżeczki nasion kopru.

5. Do wypełnionych słoików należy wlać gorącą zalewę i od razu mocno zakręcić pokrywki, włączyć piekarnik na 120 stopni i pasteryzować przez około 5 minut.

6. Wyjąć słoiki z piekarnika i odwrócić do góry nogami odstawiając je w zacienione miejsce.

7. Po trzech dniach ogórki papieskie są już gotowe.

Smacznego!


Jeżeli dla niektórych mogą się wydawać za mało katolickie - polecamy też ogórki i rosół na wodzie święconej. Zjeść takie smakołyki, to tak jakby poświęcić cały przewód pokarmowy bez udziału księdza! 😄

Przeczytaj przepisy TUTAJ.

Można też przekąsić sobie jedyny w swoim rodzaju przysmak watykański - zobacz TUTAJ.


Alleluja i do tyłu! 😄




Komentarze